Επίσπευση εργασιών κατασκευής του μετρό στο εμπορικό κέντρο της Θεσσαλονίκης

Επίσπευση εργασιών κατασκευής του μετρό στο εμπορικό κέντρο της Θεσσαλονίκης

Αρ. Πρωτ. 2923/30.07.09

Προς Υπουργούς:

- ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε.

- Πολιτισμού

Τα  μεγάλα εργοτάξια που έχουν στηθεί στην πόλη της Θεσσαλονίκης στα σημεία όπου θα δημιουργηθούν οι σταθμοί του μετρό αναπόφευκτα δημιουργούν προβλήματα και δυσκολεύουν προσωρινά τη διέλευση των πεζών από τα σημεία αυτά. Άμεσο ωστόσο είναι το αντίκτυπο των εργασιών για την κατασκευή του μετρό στην αγοραστική κίνηση των καταστημάτων που βρίσκονται στα συγκεκριμένα σημεία, με αποτέλεσμα αρκετοί καταστηματάρχες να αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες, ενώ σε αρκετές περιπτώσεις αναγκάζονται ακόμα και να κλείσουν τις επιχειρήσεις τους.

Τα νέα δεδομένα που έχουν επιφέρει οι εργασίες του μετρό με αλλαγές και μεταφορά των στάσεων των λεωφορείων του ΟΑΣΘ,  κατάργηση και περιορισμό των πεζοδρομίων, αλλαγή και μεταφορά των διαβάσεων και η δυσκολία διάσχισης της Εγνατίας Οδού από τους πολίτες έχουν πλήξει  κυρίως τις αμιγώς εμπορικές περιοχές του κέντρου της πόλης. 

Ιδιαίτερα στους σταθμούς του μετρό που θα δημιουργηθούν στην Βενιζέλου, την Αγία Σοφία και τον Βαρδάρι, το πλήγμα που έχουν δεχθεί οι καταστηματάρχες από την μείωση της αγοραστικής κίνησης είναι πολύ μεγάλο.

Ήδη αρκετά καταστήματα έχουν κλείσει αδυνατώντας να ανταποκριθούν στα έξοδα της επιχείρησης, ενώ η πλειοψηφία των εμπορικών καταστημάτων που συνεχίζουν να λειτουργούν δυσκολεύονται να ανταποκριθούν στις οικονομικές τους υποχρεώσεις, καθώς ο τζίρος των καταστημάτων έχει μειωθεί κατά 50% μέσα σε διάστημα δύο ετών από την έναρξη των εργασιών.

Την ίδια στιγμή, οι καθυστερήσεις που σημειώνονται στην υλοποίηση του έργου από τις ανάδοχες εταιρείες, αλλά και από τον μεγάλο αριθμό αρχαιολογικών ευρημάτων που αποκαλύπτουν οι εκτεταμένες αρχαιολογικές εργασίες.

 Κατόπιν τούτων, ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:

 -      Ποια είναι η πορεία εξέλιξης και υλοποίησης των έργων κατασκευής του Μετρό Θεσσαλονίκης;

 -      Ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης του έργου του Μετρό Θεσσαλονίκης, έχουν σημειωθεί καθυστερήσεις στην πορεία των έργων και ναι, πως διαμορφώνεται το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης με αυτά τα νέα δεδομένα;

 -     Έχουν σημειωθεί προβλήματα ή καθυστερήσεις στην χρηματοδότηση του έργου κατασκευής του μετρό που να επηρεάζουν την ομαλή διεξαγωγή των εργασιών εντός του προβλεπόμενου χρονοδιαγράμματος υλοποίησης; Αν ναι, τι μέτρα προβλέπεται να λάβει το αρμόδιο Υπουργείο ΠΕΧΩΔΕ;

 -      Προβλέπεται να προχωρήσουν τα αρμόδια Υπουργεία στην ενίσχυση των τριών βασικών σταθμών του μετρό στο κέντρο της πόλης και πιο συγκεκριμένα στους σταθμούς Βαρδαρίου - Βενιζέλου - Αγ. Σοφίας τόσο με τεχνικό προσωπικό όσο και με αρχαιολόγους, ώστε να προχωρήσουν όσο το δυνατόν πιο γρήγορα τα έργα στα σημεία αυτά;

Απαντήσεις Υπουργείων